Muškarci Silicijske doline ustali protiv neprimjerenog ponašanja kolega

Osim tijekom rada u školi i na ovom portalu, uvijek su svi moji nadređeni s kojima sam honorarno surađivala (i s kojima još uvijek surađujem) bili muškarci. Srećom, nikada nisam osjetila da me na bilo koji način diskriminiraju ili su bezobrazni jer sam tijekom godina ipak očvrsnula pa vjerujem da bih znala reagirati i u takvoj situaciji. No, sjećam se jedne zgode od prije nekoliko godina na razgovoru za potencijalnu suradnju s jednim medijem.

Izlagala sam svoje ideje na kavi s glavnim urednikom i predsjednikom upravnog odbora. Sve je teklo glatko, dok u jednom trenutku nije postalo očito da predsjedniku upravnog odbora smeta moja mladost koja valjda u njegovim očima nije bila u skladu s mojim životopisom. Počeo je postavljati privatna pitanja i potom postao vrlo neugodan. Međutim, glavni urednik je uskočio i odmah na elegantni način riješio tu situaciju te preokrenuo temu na posao, čime je pokazao da ne podupire takvo ponašanje. No, znala sam da tu više nemam što tražiti i da ne želim raditi s takvim čovjekom.

Šovinistički ispadi u Silicijskoj dolini

Sa sličnim situacijama redovito se susreću žene diljem svijeta, samo što je u većini slučajeva riječ o njihovom šefu pa je situacija znatno kompliciranija jer su u pitanju stalna i sigurna primanja. Nije nepoznanica da se žene Silicijske doline često susreću s takvim problemima, posebice zato što je riječ o “muškoj” industriji. Žene poput Sheryl Sandberg zato su im nužne ne samo kao svijetli primjer razbijanja staklenog stropa, nego i kao primjer žene koja neće dopustiti da je bilo tko gazi.

Međutim, redovito se događa upravo to, a “veliki šefovi” često se izvuku bez većih posljedica. Posljednji takav primjer zabilježen je u tvrtki Binary Capital, čiji je CEO Justin Caldbeck uzeo bolovanje nakon što se suočio s optužbama šest žena, redom njegovih podređenih, za neprimjereno ponašanje.

Dao je priopćenje za javnost u kojem kaže da je preživio najgore dane svoje karijere, da je svjestan pogrešaka te da će neko vrijeme nastojati rješavati svoje probleme sa ženama uz profesionalnu pomoć. I to je to. Nije smijenjen, samo su njegovi savjetnici očito napravili dobar posao i umjesto njega napisali priopćenje.

Srećom, brojni drugi muškarci ne podupiru takvo ponašanje.

Neprimjereno ponašanje nije u redu

Steve Swasey, podpredsjednik globalnih komunikacija u kompaniji Moovit, na svome se LinkedIn profilu osvrnuo na tekuće događaje, ali i na sve one slične koji su se događali tijekom posljednjih godina u Slicijskoj dolini.

Pritom je jasno zauzeo stajalište da ne podupire takvo ponašanje u kojem CEO nakon neprimjerenog i očitog šovinističkog ponašanja bez ikakvih većih posljedica nastavlja svoju karijeru. Zasigurno ne bi dobio isti tretman da je samo jedan u nizu zaposlenika tvrtke.

Swasey navodi i primjere brojnih izvršnih direktora s kojima je surađivao tijekom godina, a kojima je na prvome mjestu integritet, poštovanje i civiliziranost u ophođenju sa svim klijentima, zaposlenicima i suradnicima, neovisno o tome jesu li muškarci ili žene. Čak i kada su se našli u teškim situacijama, najčešće nevezanima uz žene, sačuvali su dostojanstvo i nastavili dalje.

Ni jedna od tvrtki u kojima je radio nikada se nije susrela s velikim skandalom, a razlog je taj što su na samom početku svog poslovanja postavili jasne kriterije kojih se drže kako bi bili primjer drugima.

Primjeri dostojanstvenih nošenja s izazovima

Među primjerima koje Swasey spominje ističe se Dave Duffield, osnivač nekada jedne od najboljih softverskih tvrtki PeopleSoft. Nakon žestokih borbi s Oracleom za prevlast nad vlastitom tvrtkom, Duffield se mirno povukao i u dobi od 65 godina osnovao novu tvrtku, bez ikakvih skandala i optužbi.

Slično je bilo i s Reedom Hastingson, suosniovačem i direktorom Netflixa, koji se prije nekoliko godina našao u pozciji u kojoj se činilo da nakon strelovitog uzleta njegova kompanija ide nizbrdo, no Hastings je i u tim trenucima odbio zapošljavati “genijalne kretene” kojima su pojmovi poput etike i dostajnstvenog ponašanja na radnom mjestu nepoznanica. Štoviše, objavljen je i dokument poznat kao “Netflix’s culture deck”, za koji Sheryl Sandberg kaže da je vjerojatno najvažniji dokument ikada proizašao iz Silicijske doline.

U nabrajanju i drugih primjera, Swasey se dotiče i svog sadašnjeg nadređenog, Nira Ereza, direktora Moovita, najveće svjetske kompanije koja je prigrlila ekonomiju dijeljenja prijevoza u obliku aplikacije koja svakim danom ima sve više korisnika. Ono što je posebno u priči Nira Ereza jesu njegova načela etičnosti koje je postavio odmah pri osnivanju svoje tvrtke i koja mu, ako je suditi prema njegovom dosadašnjem radu, ne bi dopustila uplitanje u bilo kakve etičke ili seksualne skandale.

Jedan od prvih sastanaka svoje tvrtke započeo je riječima: “Poštovanje je jedna od najvažnijih vrijednosti. Ne možeš početi graditi vrijednosti svoje kompanije nakon što imaš već tisuće zaposlenika. To treba napraviti odmah na početku.”

Poštovanje je ključ uspjeha

Sve nas to dovodi do zaključka da je itekako moguće dostojanstveno se nositi s izazovima koji će se prije ili kasnije naći na našem poslovnom putu. Potezi uzimanja “bolovanja” i izigravanja žrtve kada se dogodi situacija u kojoj je jasno da je riječ o kršenju svih etičkih kodeksa i prava žena na radnom mjestu sve su samo ne primjeri takvog ponašanja.

Srećom, čini se da brojni ugledni moćnici ipak shvaćaju da će im jedino transparentnost i odnos pun poštovanja prema svim zaposlenicima osigurati dugo poslovanje i dobro ime. Mnogi Hrvati bi mogli naučiti ponešto od spomenutih velikana Silicijske doline.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -