Nova Barbie bez stereotipa – najprodavanija lutka za djevojčice dobila je potpuni makeover

Tvrtka Mattel, jedna od najvećih proizvođača igračaka na svijetu, odlučila je najprodavanijoj lutki za djevojčice dati potpuni makeover. Naime, u online prodaji su se našla tri nove verzije lutke Barbie – visoka, petite i Barbie s oblinama.

Barbie ima novo tijelo – visoka, petite i s oblinama

Američka tvrtka Mattel već se nekoliko godina nalazi na udaru kritika javnosti zbog njihove najprodavanije lutke Barbie. Najveći dio kritika se odnosi upravo na nerealne standarde ljepote i proporcije tijela Barbie, koja je uzor mnogim djevojčicama diljem svijeta.

Barbie je oduvijek bila jedna od najprodavanijih lutki za djevojčice. No, prije nekoliko godina, kako se u javnosti počelo govoriti o nerealnim standardnima ljepote koje prenose – ne samo lutke, već i modna industrija, prodaja Barbie lutke je počela opadati.

Roditelji su postali svjesni opasnosti koju jedna takva lutka – mršava, prevelikih grudi, premalog struka i savršene plave kose, predstavlja za njihovo dijete. Sve veća pozornost na anoreksiju, bulimiju i druge probleme današnjih djevojaka, nije pomogla. Kao ni sve veća popularnost žena poput Beyonce ili Kim Kardashian, kojima su najveći atributi upravo njihove obline. A djevojčicama su uzori postali i Anna i Elsa iz animiranog filma Snježno kraljevstvo, čije su lutke u ovih nekoliko godina prerasle prodaju Barbie lutaka. Zahvaljujući svemu tome Mattelova Barbie se više nije mogla nositi s drastičnim smanjenjem prodaje.

Nakon konstantnih kritika, tvrtka je napokon odlučila promijeniti izgled ove ikoničke lutke. I to je odlučila napraviti u potpunoj tajnosti. Naime, o promjeni izgleda lutke Barbie znala je samo nekolicina ljudi. Ovaj pothvat je bio toliko tajan da je u tvrtki čak dobio svoje kodno ime – „Projekt svitanje“ (kao svitanje novog dana). Nitko nije znao da je to naziv za najveću promjenu izgleda legendarne lutke u njezinih 57 godina postojanja.

No, ovo nije prvi pokušaj tvrtke da rebrendira lutku. Prije samo nekoliko mjeseci Mattel je napravio reklamu kojom se htio odmaknuti od izgleda lutke i u fokus staviti njezino zanimanje, kojih je do sada već mnogo. Tom reklamom htjeli su poručiti djevojčicama da mogu, kad odrastu, biti što god požele.

Sada je u prodaju (zasada samo online) puštena nova Barbie kolekcija koja predstavlja stvarne žene – neke su visoke, neke niske, neke mršave i neke imaju obline. Osim toga, nove Barbie lutke – visoka, petite i ona s oblinama, imaju i nekoliko verzija s različitim tonovima kože i dužine kose. Prodaja u ovlaštenim trgovinama očekuje se kasnije ove godine.

Foto: Mattel

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više