Promjene na LinkedInu: Roditelj postaje zanimanje, a Cover Story opcija za predstavljanje!

Jedina poslovna društvena mreža LinkedIn unosi promjene u svoj način rada. Osim što uvode nekoliko tehničkih promjena u načinu predstavljanja svojih vještina i iskustva, također dodaju širi raspon opcija koje ženama koje trenutno ne rade omogućuju da točnije prikažu svoj profesionalni put na profilu. Majke koje ostaju kod kuće moći će to navesti kao svoje zanimanje, prenosi Fortune. Promjene na LinkedInu dolaze nakon kritika koje su dosadašnju praksu prozvale seksističkom.

Majke koje su privremeno napustile tržište rada duže su vrijeme apelirale da LinkedIn uvede dodatne opcije koje će točnije prikazati njihov radni status. Sada im je to napokon i omogućeno. Opcija da majke ili očevi koji ostaju kod kuće s djecom to i navedu na profilu jedna je od novosti, a zanimanje više ne mora biti vezano uz određenu kompaniju ili poslodavca.


Pročitajte više: LinkedIn Post ili LinkedIn Article – koji format odabrati?


Predrasude protiv žena

Do promjene dolazi nedugo nakon što je Better Marketing objavio članak u kojem je dotadašnju LinkedInovu praksu proglasio seksističkom. Naime, jedina opcija koja je bila dostupna roditeljima koji su ostajali kod kuće bila je “domaćica”, što nije točno opisivalo njihovu ulogu podizanja djece. Taj je nedostatak pogađao velik broj žena koje su zbog pandemije koronavirusa bile prisiljene napustiti svoja radna mjesta. Više od 2,3 milijuna žena u uslužnim djelatnostima ostalo je bez posla i željele su na ispravan način zabilježiti svoj status na LinkedInu.

“LinkedIn mora poraditi na svojim predrasudama protiv žena”, napisala je Heather Bolen u članku za Better Marketing. “Prilično je uočljivo da na LinkedInu ne postoje opcije kao što su rodiljni dopust, roditeljski dopust za muškarce, odsustvo zbog žalovanja, slobodna godina, volontiranje – ili pandemija. Osjećam se obeshrabreno i pitam se zašto je u 2021. nužno manipulirati s globalnom platformom kao što je LinkedIn zbog nečeg toliko uobičajenog kao što je rodiljni dopust.”

S time su se složili i nadležni u LinkedInu i odlučili uvesti promjene, za koje su rekli da su već duže vrijeme planirane. “Slažem se da trebamo normalizirati pauze u radnom statusu kako bismo promijenili politiku na razgovorima za zapošljavanje”, otkrio je LinkedInov direktor inženjeringa Bef Ayenew.


Pročitajte više: Pitate se čemu LinkedIn Story? Dvije marketinške stručnjakinje su nam otkrile kako ih koristiti!


Uvodi se Cover Story video

U idućih nekoliko mjeseci LinkedIn će uvesti promjene koje će korisnicima omogućiti da točnije opišu svoj radni status. Korisnici će imati i zasebni dio u kojem će moći detaljno objasniti pauze u svom zaposlenju, te izabrati oko deset različitih razloga za privremenu pauzu – od rodiljnog dopusta do dužeg odmora.

Uvode se i druge promjene na način na koji se korisnici predstavljaju potencijalnim poslodavcima. LinkedIn uvodi opciju Cover Story videa, odnosno kratkog uvodnog klipa u kojem korisnici mogu predstaviti svoje vještine i iskustvo. LinkedIn navodi da su Cover Storyji osobito korisni u demonstraciji komunikacijskih vještina korisnika. Opcija je velik plus i za freelancere, koji mogu kreirati posebnu stranicu na kojoj mogu predstaviti svoje usluge.

Osim Cover Storyja, novost je i uvođenje zamjenica koje će sada svaki korisnik moći navesti na svom profilu. LinkedIn navodi da su zamjenice bitan dio identiteta zaposlenika i ako žele, mogu ih imati prikazane na svom profilu. Prema istraživanju koje su proveli, 70% korisnika smatra da bi bilo korisno da potencijalni zaposlenici odmah znaju kojim se zamjenicama koriste.


Pročitajte više: Uz dobro planiranje porodiljni dopust može biti i prilika za bolje poslovanje


Oprez kod uvođenja promjena

Bef Ayenew je priznao da im je za promjene trebalo više vremena od očekivanog jer je riječ o inovacijama koje su tehnološki izuzetno zahtjevne. “Profil na LinkedInu je fundamentalan dio našeg sistema pa smo uvijek vrlo oprezni i promišljeni kad su u pitanju promjene.”

Promjenama je zadovoljna i Heather Bolen, autorica članka koji je potaknuo raspravu i promjene na LinkedInu. “LinkedIn ima potencijal da normalizira pauze na tržištu rada. Ljudi ne bi trebali osjećati sram jer su privremeno otišli i sada se žele vratiti. Pogotovo kada je u pitanju pandemija i sve žene koje zbog nje trenutno nisu aktivna radna snaga”, izjavila je.

Foto: LinkedIn, Unsplash/Alexander Dummer

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -