Kako je 7-godišnja djevojčica iz Alepa uz pomoć Twittera postala Anne Frank našeg doba

7-godišnja Bana al-Abed i njezina majka Fatemah postale su poznate zbog svakodnevnih tweetova  o životu u opkoljenom gradu Alepu u Siriji.

Alep, koji je nekad bio sirijsko gospodarsko središte, danas je poprište jednog od najžešćih sukoba u petogodišnjem građanskom ratu u Siriji, a dosad je odnio više od 300.000 ljudskih života.

Putem Twittera svijetu piše o životu u ratom pogođenom Alepu

O svim tim strahotama pišu na Twitteru na profilu koji glasi na djevojčicu Banu, iako profilom upravlja majka. U kratkom periodu ovaj profil prikupio je više od 200 000 sljedbenika, iznimno je popularan u zapadnim zemljama, a prije nekoliko dana izazvao je posebnu pozornost kad su objavile oproštajnu poruku.

‘Sigurni smo da će nas sada vojska zarobiti. Svijete, vidimo se neki drugi put. Pozdrav’, glasila je poruka.

Kako piše Washington Post, mnogi su tada putem društvenih mreža tražili informacije jesu li Bana i njena majka žive, a u objavama su uključivali i hashtag #WhereIsBana.

Međutim, sljedeći dan je profil ponovo aktiviran i objavljeno je da je Bana dobro.

Mnogi je uspoređuju s Annom Frank

Cijela ova situacija mnoge je podsjetila na Anne Frank i njezine tekstove iz dnevnika koje je židovska djevojčica pisala u periodu od dvije godine kada se sa svojom obitelji skrivala od nacističkih okupatora u Nizozemskoj.

Više od sedamdeset godina kasnije, djevojčica Bana postala je Anne Frank u sirijskom građanskom ratu. No, za razliku od Anninog dnevnika, koji je objavljen nakon njezine smrti, ova je priča o užasu kojeg djevojčica proživljava upravo sada i bez prevelikog optimizma kako će se to uskoro završiti.

Profil Bane al-Abed aktiviran je u rujnu ove godine, a na njemu smo mogli upoznati ovu hrabru djevojčicu kojoj nedostaje škola i koja bi željela postati učiteljica, kao što je i njezina majka, ali joj rat ubija snove. Također, voli čitati i htjela bi jednog dana napisati knjigu. Putem Twittera povezala se i s autoricom Harryja Pottera J. K. Rowling koja joj je poslala digitalnu kopiju svoje knjige.

 

Bana je pisala o tome kako u gradu nedostaje hrane i kako su zatočeni u vrlo teškoj situaciji, te kako su im ozbiljno ugroženi životi. “Čuju se avioni. Molite za nas“, samo je jedan od takvih tweetova.

A krajem studenog uz Baninu fotografiju prekrivenu prašinom stajalo je Noćas više nemamo doma, bombardiran je i mi smo u ruševinama. Vidjela sam smrt i skoro sam umrla“.


I kad su se mnogi zabrinuli kako ugašen profil prošlog tjedna znači da je Bana ubijena, nakon što ga je ponovo aktivirala, napisala je da je bolje iako je bez lijekova i usprkos bombardiranjima te kako su joj nedostajali tviteraši.

Čini se kako mnogi korisnici s olakšanjem dočekuju svaki njezin sljedeći tweet. Bana je sada dobro, a nedavno joj je ispao i drugi mliječni zub.

Foto: Twitter

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

4 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Mazalin izvršna direktorica

Dok javno zdravstvo guše liste čekanja, u fokus dolaze privatne klinike

Centar za žensko zdravlje, pružatelj usluga vrhunske kvalitete s više od 10 priznanja NajDoktor, poliklinika u koju se pacijentice uvijek vraćaju...