Većina zaposlenika i nakon epidemije želi nastaviti raditi od kuće!

Uslijed pandemije koju je izazvao COVID-19, svjedoci smo brojnih promjena na radnim mjestima. I dok neke tvrtke svjedoče gubicima, druge su u krizi otkrile nove načine poslovanja i tako smanjile troškove ili pokrenule nove projekte. Pokazalo se da raditi od kuće nije kontra-produktivno kako su brojni poslodavci mislili. A i radnici su se već navikli na “novo normalno” stanje i zapravo se puno njih ne želi vratiti u ured.

Povezano:

4 razloga zašto je postalo poželjno raditi od kuće

Ne žive svi talenti u jednom gradu. To znači da radom od kuće nestaju geografske barijere i poslodavci imaju veće šanse zaposliti najbolje ljude za određeni posao. Ovaj način rada pogoduje raznolikosti tima. Istraživanje koje je provela stranica Remote.co, pokazalo je da oko 28% tvrtki u kojima radnici rade od kuće, vode žene (bilo kao osnivačice, direktorice ili CEO).

Manji troškovi poslovanja još jedan su od razloga zašto raditi od kuće. Posebice ako je tvrtka u svojim počecima (primjerice start up) ili mora smanjiti troškove uslijed krize. Tako se višak sredstava koji bi se odvajao na poslovni prostor može usmjeriti na rast biznisa. I za zaposlenike je ovo dodatni benefit jer ne moraju trošiti vrijeme putujući do ureda te lakše balansiraju poslovne i privatne obaveze.

Lakše međunarodno poslovanje također je dodatni benefit rada od kuće. Uz uvjet da zapošljavate radnike iz različitih dijelova svijeta, s vremenom ćete i sami kao tvrtka postati prilagodljivi i spremni na nove izazove. U ovakvom načinu rada potrebno je povjerenje između kolega i prilagodba na različite kulture. Upravo je to potrebno i kod širenja poslova izvan vlastitih granica. Ako već djelujete unutar međunarodnog tima, širenje poslovanja diljem država svijeta zasigurno će biti lakše.

Rad od kuće donosi i bolju integraciju. I dok neki skeptici još vjeruju kako je rad iz ureda nezamjenjiv, primjeri diljem svijeta govore suprotno. Jedan od njih je i Jasper Malcolmson, osnivač tvrtke Skylight koja od svojih početaka radi samo online. Službenog sjedišta ili ureda bilo koje vrste nemaju. “Kada smo ovako raspoređeni, zapravo smo više povezani”, poručuje u članku za MarketWatch.com.

Proces zapošljavanja u budućnosti će izgledati drugačije. Tvrtke će morati osigurati potrebnu opremu za uspješan rad od kuće, ali i pobrinuti se da je radnicima to prihvatljiv način rada. Istraživanja pokazuju da jest, a zasigurno će biti potrebno raditi na vlastitom razvijanju samodiscipline i odgovornosti. Kada se radi o međunarodnim timovima, treba znati da će ponekad biti potrebno raditi u čudno doba dana, no brojne tvrtke zauzvrat nude da radite s bilo kojeg mjesta na svijetu.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zagreb seo summit

Zagreb SEO Summit 2024.: Najveći SEO događaj godine po prvi put...

Zagreb će 20. i 21. lipnja postati svjetsko središte za sve digitalne profesionalce i zaljubljenike u digitalni marketing, a najviše za...
- Advertisment -