Lideri koji promiču prava na jednakost plaća kod žena i muškaraca su daleko od Hrvatske

Da bi se što više rasvijetlio problem nejednakih plaća moramo svi biti uključeni, reagirati i pokušavati mijenjati stav prema ženama i njihovom položaju u društvu.

No, kad naglasak na ovaj problem stave poznati svjetski lideri, osobe iz javnog života ili pak one koje su na visokim pozicijama tvrtki, te o njemu javno progovore ili čak počnu mijenjati ustaljena “pravila”, to je sigurno najbolji put za postizanje rezulatata.

U Hrvatskoj se čak ni političarke ne bore za prava žena

Prošle godine o tom problemu progovorio je i jedan od najvažnijih svjetskih autoriteta, papa Franjo, rekavši da mu je skandalozna činjenica o razlici plaća za rad kod žena i muškaraca.

„Kao kršćani moramo obratiti pažnju na takve stvari. Npr. moramo podržati pravo na jednaku plaću za isti rad. Zašto je uzeto zdravo za gotovo da žene moraju zarađivati manje od muškaraca? Ne, one imaju ista prava, a ta je razlika čisti skandal!“, rekao je papa u svom govoru.

Američki predsjednik Barack Obama, također je u javnosti već poznat kao pobornik jednakih plaća, želi uvesti pravila po kojima će se od kompanija diljem SAD-a tražiti da redovito predaju izvješća o plaćama zaposlenika, bez obzira na njihovu rasu, spol i etničko podrijetlo.

O ovom problemu u javnosti govore i mnoge druge poznate, pa je tako glumica i aktivistica Patricia Arquette na prošlogodišnjoj dodjeli Oscara, iskoristila priliku i pred milijardama gledatelja podsjetila na nejednakost između muškaraca i žena.

Iako ju je, kako kaže, ta njena izjava kojom je zahtijevala jednaka prava žena i muškaraca, kao i izjednačavanje njihovih plaća, u profesionalnom životu koštala nekih poslova, ona to nije zažalila.

Zajedno s izvršnim direktorom Ceo američke kompanije Salesforce, Marcom Benioffom, organizirala je “Večeru za jednakost”, na kojoj su se okupile mnoge slavne osobe iz glumačkog, umjetničkog i aktivističkog miljea, ali i poslovnjaci, vođe velikih korporacija i tvrtki. Dakle, o temi prava na jednakost plaća kod žena i muškaraca se ipak počinje sve više javno razgovarati, pokušavaju se iznaći rješenja i konkretne mjere koje bi dovele do značajnijih promjene po tom pitanju.

Spomenuti Marc Benioff, prošle je godine u svojoj tvrtki pokrenuo postupak izjednačavanja plaća zaposlenih muškaraca i žena te iznenadio mnoge. No, na tome tvrtka Salesforce nije stala već je Benioff podzeo i niz incijativa kako bi promijenio način na koji se odnose prema zaposlenicima.

jednake_plaće

“Teško mi je zamisliti da bi tvrtke u Hrvatskoj provele takav audit. Možda tek rijetke, a i onda je pitanje na koji način i po kojim kriterijima bi se takav audit provodio. Naime, često naglašavam da nije dovoljno samo usporediti dva radna mjesta. Zato uvijek kažem da je situacija vjerojatno gora od onoga što pokazuju službene statistike. Treba usporediti i druge pogodnosti poput bonusa, premija, službenog automobila, prekovremeni rad, edukacije…“, rekla nam je Gordana Frgačić, direktorica ljudskih potencijala u tvrtki s nekoliko tisuća zaposlenih i autorica knjige „Zašto smo manje plaćene?“

„No još mi je teže zamisliti da bi kod nas žene koje su uspješne u nekoj sferi javnog života istupile na način kao što to u zadnje vrijeme sve češće čine hollywoodske glumice, ali i glumci. Kod nas se za prava žena ne bore čak ni političarke odnosno vrlo su rijetke te koje jasno i glasno istupaju u ime ženskih prava. Većina ih jedva odradi samo onaj minimum koji „mora“, a neke nam i štete“, objasnila je Frgačić.

Također je navela da je, nakon što je izdala knjigu „Zašto smo manje plaćene“, prvi poriv većine žena s kojima je o tome razgovarala bio da ju uvjere da je u krivu te dodala da su to glavnom bile žene koje knjigu nisu ni čitale (osim naslova). „Dakle, kako očekivati da tvrtke kojima su većinom na čelu muškarci svojevoljno provode takav audit, kad se mi same najbolje osjećamo ili kad smo u sigurnoj sjeni ili kad negiramo problem?“, rekla je Frgačić.

Foto: Youtube screenshot, Flick/ Ken Yeung

PPUB-Disclaimer

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...