Održan još jedan Global Women IBM Day

IBM zapošljava više od 430.000 zaposlenika u 172 zemlje svijeta, a posebnu pažnju poklanja “Diversity” programu koji njeguje različitost na svim razinama, a posebnu pažnju poklanja i položaju žena u svom ekosustavu. U skladu s tim, IBM na globalnoj razini svake godine u isto vrijeme održava “Global Women IBM Day” kako bi naglasio važnost zastupljenosti žena u svim segmentima IBM poslovanja.

Treći po redu Global Woman IBM Day

Ove godine tvrtka IBM Hrvatska obilježila je treći po redu Global Women Day organiziravši panel diskusiju na temu „Razvoj karijere“. Nakon što su Mirela Senica, direktorica nabave i Željka Tičić, Diversity ambasador za jugoistočnu Europu pozdravile prisutne, pušten je kratki video s porukom globalnih sponzora konferencije Global Women IBM Day, kojeg su mogli čuti i vidjeti svi sudionici lokalnih konferencija diljem svijeta gdje se ista konferencija organizirala.

Panel diskusiju je moderirala Lana Pavić, a u diskusiji je sudjelovalo pet uspješnih žena iz različitih segmenata hrvatskog tržišta, koje su govorile o svojim poslovnim karijerama, uspjesima, poteškoćama, ali i nekim novim spoznajama koje su putem stekle.

Za razvoj karijere važno je imati mentora i uzor

Iako je u jednom trenutku ostala bez posla, Lana Klingor Mihić  je danas vlasnica uspješne PR agencije Klinka. Susrela se s puno izazova, ali kaže, uspjela je iako je učila od mentora koji su bili zahtjevni i često ju dovodili u situaciju da preispita svoje rezultate i postignuća.

“Teško je danas imati zahtjevnog poslodavca i mentora, ali u takvom okruženju se najbolje može naučiti o poslu i pripremiti se na izazove s kojima se susrećemo u karijeri i životu.”

Osim mentora, zaključak je da treba biti otvoren i prema “networkingu”, to jest mogućnosti da se upoznaju novi poslovni kontakti od kojih se puno može naučiti. Također, važno je imati i uzor u životu, osobu kojoj se divite i kakva težite biti. Biserka Orešković, direktorica nabave u Saponiji i Kanditu je podijelila da joj je najveći uzor i mentor uvijek bila majka, koja je bila uspješna poslovna žena.

Teške životne situacije nas osnažuju u postizanju ciljeva u karijeri

Što ovih pet poslovnih žena i majki čini jačima i što je ono najbitnije, što su naučile kroz svoj životni i poslovni put?

Barbara Cerinski, direktorica tvrtke EOS Matrix je odmah istaknula kako ju je znatno ojačalo iskustvo rada u nekoliko različitih tvrtki, te upravljanje tvrtkom u kojoj je bila prvi zaposlenik, a danas zapošljava 150 zaposlenika.

Važno je razumjeti tim koji vodite, povezati se s njima već na prvom razgovoru za posao te razumjeti njihove ciljeve i očekivanja. Isto tako važno je da zaposlenici razumiju koja je važnost posla kojeg rade te na koji način tvrtka može pomoći svojim klijentima.

Tatjana Divjak je spomenula kako joj je snagu dala odluka prodaje vrlo uspješne PR agencije koju je osnovala, nakon čega je postala jedna od prvih coachera – trenera za upravljanje životom i karijerom u Hrvatskoj i regiji. Postigla je veliki uspjeh u poslu kojeg voli, jer pomaže ljudima da postižu vrhunske rezultate, a surađuje s velikim hrvatskim i međunarodnim tvrtkama.

Lana je podijelila svoje osobno iskustvo kroz koje je naučila iskoristiti nove spoznaje iz loših iskustava te zatim krenuti dalje. Nakon pjevačke karijere odlučila je završiti obrazovanje na Fakultetu političkih znanosti – novinarstvo, te se nakon toga baviti PR-om. Danas surađuje s velikim tvrtkama u Hrvatskoj.

Martina Herceg Jungić, regionalna voditeljica prodaje data centar rješenja u Ciscu je podijelila iskustvo gdje je u roku nekoliko dana dobila priliku za promociju te isti taj posao izgubila, ali to je nije zaustavilo u razvoju karijere i novim napredovanjima.

Biserka se našla u vrlo osjetljivoj poslovnoj situaciji gdje je njezina odluka utjecala direktno na poslovne rezultate tvrtke u kojoj radi. Važno je slušati svoju intuiciju, te u takvim situacijama donijeti ispravnu odluku temeljenu na iskustvu i suradnji s dobavljačima i partnerima.

Važnost stalnog usavršavanja i učenja kroz iskustva

Martina je odlučila pohađati MBA u Londonu iako zbog posla dosta putuje i ima obitelj. Priznaje da je u ovom periodu života dosta izazovno uskladiti sve poslovne i privatne obveze, ali isto tako je donijela odluku da je važno ulagati u sebe te da će joj završavanje MBA školovanja pomoći u budućim projektima i karijeri.

Biserka je podijelila svoje iskustvo u kojem je na početku karijere odradila nekoliko praksi u inozemstvu što joj je pomoglo u stvaranju poslovnih kontakata tijekom razvoja njezine karijere. Putujući po raznim stručnim seminarima i konferencijama također uči i saznaje puno, te je svjesna da je usavršavanje tijekom karijere nužno.

Tatjana je i sama puno naučila kroz svoje iskustvo rada s ljudima. Poručila je da je vrlo važno učiti i usavršavati svoje znanje i vještine čitav život, ali je najvažnije poznavati samoga sebe te kvalitetno balansirati vrijeme, potrebe, mogućnosti i očekivanja. Važno je naći mir i zadovoljstvo u svemu što radimo te biti sretan i zadovoljan s načinom življenja baš takvim kakav jest.

Izvor i foto: IBM

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...