Otkazuju se rezervacije i vjenčanja; kako je stanje u Ukrajini utjecalo na hrvatski turizam

Trenutna situacija u Ukrajini i rat koji je s njom prošli četvrtak započela Rusija, već je počela ostavljati nepovoljne posljedice za turizam i povezane ugostiteljsko-uslužne djelatnosti. Što su u svojem poslovanju osjetile naše poduzetnice i kakva su im predviđanja, otkrile su za Women in Adria.

Masovno otkazivanje vjenčanja

Maja Kauzlarić iz Cvijet kreativa prepričala je kako je industrija vjenčanja i njeno poslovanje već osjetilo negativne posljedice.

„Novonastala situacija u Ukrajini odmah se odrazila i na industriju vjenčanja. Svi koji rade s klijentima s istoka Europe te iz Rusije, sigurno su suočeni s ovom novom situacijom, ali tu su i klijenti iz drugih dijelova svijeta koji gledaju na Hrvatsku kao zemlju koja je jako blizu trenutne teške situacije u Ukrajini. Isto jutro uslijedili su brojni pozivi i preispitivanja vezana uz odgode rezervacija, ali i otkazivanja posebno klijenata iz SAD-a.“

Kako pojašnjava Kauzlarić, vjenčanja klijenata iz inozemstva se često planiraju i do 2-3 godine unaprijed. Mladencima je nakon korone i odgode termina napokon stiglo zeleno svijetlo za organizaciju vjenčanja ove godine. Uslijed novonastale situacije u Ukrajini, mnogi su odlučili potpuno otkazati svoja slavlja. „Nadamo se da će se situacija smiriti zbog svih ljudi u Ukrajini koji proživljavaju jako teške trenutke,“ zaključuje.


Pročitajte više: Neke tvrtke aktivno pomažu svojim zaposlenicima i poslovnim partnerima, evo što možete učiniti


Mnogo upita i strah stanovnika susjednih zemalja

Iako Ukrajincima Hrvatska nije atraktivna turistička destinacija sudeći po tome što su u posljednjoj normalnoj turističkoj godini činili ni jedan posto ukupnog prometa, gostiju iz Rusije u 2019. bilo je nešto manje od milijun (noćenja), dok su u prosincu 2021. bili najbrojniji gosti. Analitičari međutim upozoravaju da bi za Hrvatsku ova sezona mogla doći u pitanje ako zbog rata u Ukrajini izostanu gosti iz brojnih okolnih zemalja, što će opet ovisiti o ishodu sukoba, prenosi poslovni.hr.

„Radimo i s Rusijom i Ukrajinom, već nekoliko dana traje suzdržanost. Poljaci se čak danas javljaju da postoji doza straha. Najviše me strah da neće moći putovati,“ komentirala je Slavica Grkeš iz Dominium travela.

Vlasnica turističke agencije LT Konture Ines Poljak Aritonović također se osvrnula na trenutnu situaciju. „Mi ne radimo s tim tržištima, tako da za sad direktnih utjecaja nema, upiti za sad stižu. Ali, ako se zapad uplete (što je izgledno), neće samo turizam ispaštati. Doduše, ne možemo reći da je ovo neočekivano, do sad je svaka velika svjetska kriza bila popraćena nekim većim ratom. Tko zna što nam sutra nosi.“

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zaposlenici aktivisti

Današnji su zaposlenici aktivisti – Što to znači za njihove poslodavce?

Megan Reitz je coach i govornica fokusirana na poboljšanje uvjeta radnika. U svojem TED govoru podijelila je rezultate svojeg istraživanja.
- Advertisment -