Odlazak iz korporacije Hermini Skular otvorio put za obiteljski posao proizvodnje eko soka od aronije

Hermina Skular godinama je bila zaposlena u velikim internacionalnim korporacijama, sve dok spletom životnih okolnosti nije prekinula svoj korporativni put. No, ponekad je ono što najmanje očekujemo upravo ono što nam je trebalo.

Naime, Hermina je danas novopečena poduzetnica, koja je u posao uključila sve članove obitelji i koja je na domaće tržište plasirala zdrav, kvalitetan i potpuno prirodan proizvod – sok od supervoća aronije.

Napuštanje korporativnog svijeta poklopilo se s potrebom da netko počne voditi obiteljski biznis

Herminina obitelj je, u trenutku kada je ona prestala raditi, već neko vrijeme posjedovala polje aronije. No, tek nedavno su sadnice počeledobivati veće prinose s kojima se moglo ozbiljnije krenuti u poslovanje. „Sve se posložilo u isto vrijeme. Nakon mog porodiljnog dopusta, kod kuće se javila potreba za nekim tko će voditi obiteljski posao i plasirati proizvod na tržište.“

Pripremala se godinu dana u Plavom uredu, gdje je odlazila na različite seminare i edukacije. „Moram naglasiti da mi poduzetništvo nije strano. Moj muž je poduzetnik, moj otac je bio poduzetnik i brat mi je poduzetnik. Vrlo dobro sam upoznata s načinom rada i življenja kada je o poduzetništvu riječ.“

Naravno, zato je i dobila zeleno svjetlo od najbližih članova obitelji te je krajem prošle godine otvorila firmu. „Novopečena sam poduzetnica, sve postavljam od nule i to je vrlo izazovno“, govori nam Hermina.

Cijela obitelj ustrajna da posao uspije

U posao je uključena cijela obitelj, od najmlađih do najstarijih članova i svatko ima svoj zadatak. Djed Boris je na polju i, kako kaže naša sugovornica, „poznaje svih 5 000 sadnica aronije u dušu.“ Eko proizvodnja mu je prava specijalnost, tako da je on zadužen za nadziranje i organizaciju svih radova na terenu.

Suprug Goran ima savjetničku ulogu i potpora je cijelom projektu, a Hermina je zadužena za marketing i prodaju.

Tu su i njihove kćeri, Ella i Paula, koje su, kako u šali kaže, „kradljivice bobica.“ Naravno, kada je red na berbu, najmlađe snage itekako pomažu. Kada se radi o obiteljskom poslu, svi moraju biti ustrajni u tome da posao uspije, jer, kaže Hermina, bez međusobne potpore i pomaganja nema ni rezultata.

Domaći kupci vole aroniju i svjesni su njezinih dobrobiti

Aronija je u literaturi okarakterizirana kao „superhrana“, konkretnije kao „supervoće“. Ukratko, u superhranu spadaju namirnice bogatenutrijentima, bilo da je riječ o vitaminima, mineralima, antioksidansima, polifenolima i dr.

Sudeći prema tome, aronija je s razlogom u kategoriji superhane. Osim što je snažan izvor antioksidansa, pomaže i u održavanju zdravlja urinarnog trakta, regulira krvni tlak, izvrsna je prevencija i pomoć u liječenju dijabetesa, pomaže u liječenju različitih gastroenteroloških problema, ima protuupalna i antikancerogena svojstva te još mnoge dobrobiti.

Na pitanje koliko domaći kupci poznaju aroniju i njezine dobrobiti, Hermina odgovara da naši kupci vole i konzumiraju proizvode od aronije te da su djelomično upoznati s prednostima konzumacije, ali definitivno ne sa svima. Zato je tu Green I da ih uputi i informira.

Ekološki uzgoj, ručna berba i suvremena ambalaža

sok od aronije

S obzirom da su na domaćem tržištu proizvodi od aronije zastupljeni u velikoj mjeri, pitali smo Herminu koje su posebnosti Green I matičnog soka od aronije i na koji se način želi istaknuti među konkurencijom.

„Prvo, radi se o ekološkom proizvodu. Polje je pod strogim nadzorom ekološkog uzgoja. Bobice su ručno brane i zatim su hladnoprešane. Tijekom procesa proizvodnje se ništa ne dodaje i ništa ne oduzima iz soka. To je čista priroda u čaši zdravlja! Na koncu se pasterizira kako se sok u boci ne bi pokvario“, objašnjava Hermina.

Za razliku od drugih sokova aronije na tržištu, Herminin je proizvod poseban po dizajnu. „Htjeli smo suvremeni, a ne klasičan dizajn eko proizvoda. Željeli smo se na taj način razlikovati od konkurencije i malo osvježiti ponudu koja se trenutno nalazi na tržištu.“
Proizvod se trenutno može gupiti na Green I web shopu i u JuiceBox dućanima, koji su prvi prepoznali potencijal ovog proizvoda.

Dobro je znati da je rok trajanja boce Green Imatičnog soka od aronije prilično dug, čak 2 godine, a nakon otvaranja, najbolje je da ga potrošite u roku dva tjedna.

Što nedostaje poduzetnicima početnicima?

Za kraj, Hermina se osvrnula na dobre i one nešto lošije strane poduzetništva koje je iskusila tijekom mjeseci priprema za poduzetnički pothvat, ali i tijekom praktičnog rada posljednjih nekoliko mjeseci.

Poduzetnicima početnicima, kaže, često nedostaje stručno vodstvo i to je svakako jedan od nedostataka.

„Toliko je zakona i pravila koji su vam sasvim nepoznati kada krećete u poduzetništvo. Zato je dobro imati savjetnike i nekoga kome se možete obratiti da vam skrene pažnju na ono najvažnije. Kao pojedinac, nikako ne možete sve znati i teško je sve odjednom pohvatati i zato je važno imati nekoga s kime se možete konzultirati“, iskrena je Hermina.

Dobre strane poduzetništva su, kaže, kada vidite napredak, naučite nešto novo što vam daje elana za dalje te upoznajete nove ljude. Naravno, nije zaboravila spomenuti ni organizaciju vremena, koja je, otkad je poduzetnica, jednostavnija i predstavlja dobrobit za cijelu obitelj. Iako se teško odvaja od posla i, ako ne radi, onda misli na posao 24 sata u danu, to joj ne pada teško jer voli ono što radi i uživa u svakom vidljivom napetku poslovanja.

Foto: privatna arhiva Hermine Skular

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više