Što Hrvatice iz Velike Britanije kažu na Brexit?

Brexit se desio, Velika Britanija izlazi iz Europske Unije. Tim povodom pitali smo Hrvatice koje žive i rade u Velikoj Britaniji za njihovo mišljenje o učincima Brexita.

Brexit izazvao neizjesnost u korporativnom svijetu

Financijska industrija je prva reagirala, funta je drastično pala, a velike banke već smišljaju strategije odlaska. Lea Lazarić koja je na visokoj poziciji u londonskom City-u kaže da iako su svi ekonomski i politički indikatori bili za ostanak, retorika protiv imigracije i za nezavisnost je uspjela ostvariti malu razliku za pobjedu.

“Što se tiče financijskih tržišta, možemo očekivati period nestabilnosti, što nikad nije dobro. Neki investitori su već stavili neke poslove u Velikoj Britaniji na čekanje, vjerojatno je da će i neke kompanije preseliti poslovanje u kontinentalnu Europu.

Očito u svijetu jačaju nacionalističke stranke, nadajmo se da izbori u SAD-u neće to pokazati!”.

Kristina Baus , direktorica u marketing agenciji zadužena za EMEA regiju, kaže da budući da je London većinom glasao za ostanak, u njihovom uredu je u petak bio težak dan.

“Imamo puno zaposlenih iz Europe, pa su bili zabrinuti da će morati otići iz UK jer neće imati pravo rada ovdje. Nas CEO nam se javio i potvrdio kako nema namjeru seliti ured iz Londona i čula sam s više strana da su dobivali slične poruke.”

A što je s poduzetnicima?

Poduzetnice Marija Butković i Jelena Ribić također dijele neizvjesnost, iako Jelena vjeruje da se što se tiče njihovih prava kao fizičkih i pravnih osoba ništa neće mijenjati.

” Međutim, ovakve odluke ostavljaju generalne posljedice, koje bi većinu mladih tvrtki mogle koštati “života”. U Britaniju poduzetnici dolaze većinom zbog dostupnijih sredstava financiranja. Tijekom 3 mjeseca uoči Brexita, iz države je izašlo preko £65 milijardi ( u ‘’normalnim’’ okolnostima, u 6 mjeseci izađe ne vise od £2 milijarde). Ja znam puno slučajeva gdje investicije ‘’stoje’ u zraku već mjesecima, jer se čekala odluka referenduma, a neki su već dobili odbijenice. Puno je fondova koji su dijelom financirani i EU novcem ili su pak u partnerstvu s nekim EU tvrtkama.”

Marija Butković kaže da će novca biti manje, to je sigurno, a ne ide u prilog ni strašno velik pad funte. “Pravi razmjeri će se tek vidjeti, a profitirati će iz ovoga Irska, Njemačka ili Francuska gdje je vrlo vjerojatno da će startupi preseliti sjedište i poslovanje, jednostavno će im zakonodavno to biti lakše na jedinstvenom EU teritoriju.”

Brexit je zadnji poziv za buđenje mladima

Andrea Vodanović, naša Future leaders pobjednica, ne živi u Velikoj Britaniji, već u Briselu gdje radi u uredu Ivane Maletić i kaže da bi Brexit trebao biti zadnji poziv za buđenje mladima.

“Oni koji su najviše profitirali od članstva u EU uskratili su tu priliku mladima. No, to je demokracija – odlučuju oni koji sudjeluju u demokratskim procesima. Nažalost, izlazak znači izlazak. Ali ostaje nada da će mladi Britanci promijeniti budućnost svoje države. Nama svima ostalima ovo treba biti velika lekcija. EU je naučila da se mora promijeniti i približiti ljudima, a mi mladi smo naučili da je najgore svoje sudbinu prepustiti drugima.”

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...