Za karijeru iz snova u 2015 ne treba vam staklena kugla

Početak godine je dobro vrijeme za postavljanje novih ciljeva u privatnom i poslovnom životu. Mi ne pravimo veliku razliku između privatnog i poslovnog života i mislim da je danas nemoguće ostvariti strogu podjelu između posla i života.

Posao na kojem provodite veći dio svog dana, a koji mrzite, će vas i privatno “koštati”, a sigurno i obrnuto. Stoga je jako važno barem na početku svake godine sagledati svoju karijeru i odlučiti što želite postići u narednom periodu.

Karijera iz snova je u vašim rukama

Tijekom 2014 smo napisali puno članaka koji vam mogu pomoći da u 2015 svoju karijeru dignete na novu razinu.

Ostati, otići ili napraviti pravi zaokret?

Većina žena s liste Fortune 500 je u kompaniji provela gotovo cijelu karijeru, što im je omogućilo da imaju veliko znanje o kompaniji i industriji. Ali molim vas, nemojte sjesti, čekati i prepustiti se sudbini, znamo koji su postoci žena na vrhu, previše vas je ispod staklenog stropa. Ove godine smo otkrili tajnu napredovanja: morate tražiti funkcije s odgovornošću za profitabilnost i morate imati sposobnost strateškog razmišljanja za ostvarenje ciljeva tvrtke.

Ako mislite da na trenutnoj pozicije ne napredujete, već stagnirate kao profesionalac, i nema nade da će vas uskoro promovirati na poziciju s više izazova, promjena posla je rizik koji se isplati. To može biti i potpuni zaokret u drugu branšu, gdje ćete svoje vještine upotrijebiti na potpuno novi način. Za puno vas niti to nije dovoljno, vi jednostavno niste više za korporativni svijet i vrijeme je da izađete van.

Hrvatska ili svijet?

Od kad smo ušli u EU, ne prestaje se pričati o odlasku iz Hrvatske. Svakako uzmite u obzir da je stakleni strop tanji u bivšim socijalističkim državamaU SAD-u i Kanadi žene često ne rade kad dobiju djecu jer su vrtići jako skupi, u nekim europskim zemljama situacija je bolja, plus je definitivno što će vam djeca od malih nogu učiti strane jezike.

Da ne bi ispalo da svi samo odlaze iz Hrvatske, Silvana Milić karijeru je počela na Wall Streetu, ali se vratila u Hrvatsku i sad je članica uprave PBZ Investa.

Čije mišljenje uzeti u obzir?

Kad vam je nešto u glavi, dobro je saslušati savjet i mišljenje osobe koju cijenite, samo što morate znati da su obitelj i prijatelji tu da vas podrže, a pravi feedback tražite od onih na koje želite utjecati svojom odlukom. I najuspješnije žene imaju teške trenutke kad ne znaju što da rade.

Imate li “ono nešto”?

Vaše izvrsne ideje nisu dovoljne, ima tu još caka. Ako se koristite samo pomirljivim tonom nećete daleko dospjeti i morate ostavljati dojam da ste pravi liderski materijal.

I život i posao

Poduzetnice koje imaju 1+ djece su nam omiljena tema jer vam želimo pokazati da možete raditi ono što volite i imati fleksibilnost za obitelj odnosno neke druge radosti u životu ako nemate obitelj. Ako ste ipak korporativni tip, i to smo vam pokazali da je moguće – Youtube CEO ovih dana rađa peto dijete, a naša Ana Ivančić, CEO BNP Cardif osiguranja ima troje djece i “on top of her game” je.  I zato nemojte dvoumiti, majčinstvo ili karijera, sve se dešava s razlogom, ne morate postati CEO do 30-te.

Želim vam da u 2015 ostvarite sve što si zacrtate privatno i poslovno i da to uspješno integrirate!

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

 1. Hvala na ohrabrenju, pogotovo u zadnjem dijelu teksta! Nedavno sam saznala da cekam trece dijete, a ne zelim da to znaci i kraj mog poslovnog zivota. Iz teksta vidim da ne mora biti tako. Trece dijete rodit cu sa 34 godine, a imam osjecaj da moja karijera nije jos dosla do svog vrhunca i zelim jos prilika za strucni rast i razvoj!
  Sve najbolje u 2015!
  Sretna i uplasena mama 🙂

  • Bravo i čestitke. Troje djece s 34 godine, to je pravo postignuće! Te najvažnije stvari ćete obaviti, a u naponu ste snage za karijeru. I nikako ne pristajte na poziciju ispod svojih kapaciteta, radije pokrenite svoj biznis.

   • Hvala!! 🙂 Nisam tip koji moze ostati tamo gdje je nezadovoljan, tako da vjerujem da cu napredovati kad za to bude vrijeme.
    Srdacan pozdrav!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više