Amy Poehler improvizirala svoj put do uspjeha u komediji

Amy Meredith Poehler američka je glumica, komičarka i spisateljica. U javnosti je najpoznatija po ulozi voditeljice emisije Weekend Update, a bila je i stalna članica tv emisije Saturday Night Show od 2001. do 2008. godine.

Uspon u „muškom“ biznisu nije bio lagan

Amy Poehler je oduvijek voljela komediju. Iako žene u komediji nisu nikada bila prihvaćene kao muškarci, nikad nije odustajala. Uz dvoje djece uspjela je izgraditi karijeru u komediji, a danas je jedna od najpopularniji komičarki u SAD-u.

Rođena je u Massachusettsu u obitelji srednjoškolskih učitelja. Dok je studirala na Bostonskom fakultetu, bila je dio najstarije grupe improvizirane komedije u SAD-u – My Mother’s Fleabag. Završila je preddiplomski studij 1993. godine, smjer mediji i komunikacija, a nakon diplome preselila se u Chicago kako bi mogla i dalje učiti improviziranu komediju. 1996. godine preselila se u New York te postala dio grupe koja se bavi improviziranom komedijom – Upright Citizen Brigade, koja se razvila u jedan od najpopularnijih tv emisija na Comedy Centralu.

Nominirana je za prestižnu nagradu Emmy čak 15 puta. Najpoznatija je kao članica tima tv showa Saturday Night Live, a od 2004. godine voditeljica je televizijskog skeča Weekend Update zajedno sa svojom dugogodišnjom prijateljicom i komičarkom Tinom Fey.

Poehler trenutno radi kao producentica švedsko-američkog sitcoma pod nazivom Welcome to Sweden, zajedno s bratom Gregom.

Neki od poznatijih filmskih uradaka u kojima je glumila su Baby Mama, Mean Girls, Sherk the Third, Blades od Glory, Hamlet 2 i brojni drugi.

Amy Poehler je i vlasnica produkcijske kuće Paper Kite Productions.

Ne shvaća zašto se poznate žene ograđuju od feminizma

U intervjuu za Elle rekla je kako ne shvaća zašto se mnoge žene u showbiznisu odmiču od pojma feminizma kad im je feminizam omogućio lakši život i karijeru. Također je rekla da je to možda jer se boje da im publika ne shvaća što feminizam znači.

„Ali nakon toga često kreću u objašnjavanje što podupiru i po kojim principima žive – a to je upravo feminizam… To je kao da netko kaže da ne vjeruje u automobile, ali ga voze svaki dan i vole činjenicu da ih dovodi s jednog mjesta na drugo i čini im život puno bržim i lakšim, nego što bi bio bez auta“, rekla je Poehler.

Da je Amy Poehler izvrsna komičarka i feministica pokazuje i slučaj prošlogodišnje dodjele nagrada Golden Globe na kojoj se zajedno s Tinom Fey rugala stereotipima o ženama nazvavši Georgea Clooneya trofejnim mužem.

Amy_Poehler_i_Tina_Fey

Više voli raditi sa ženama

Poehler svoj uspjeh pripisuje upravo improvizacijskoj komediji s glavnim naglaskom upravo na improvizaciju. Svaki biznis, pa tako i medijski, je podložan velikim promjenama. Dok se mnogi kreativni ljudi u Hollywoodu bore s tim promjenama, ona takvih problema nije imala.

„Sve se vraća na improvizaciju. Radi se o fleksibilnosti, o neznanju što će se dogoditi sljedeće“, rekla je Poehler u intervjuu za Fast Company.

Za Amy Poehler mnogi kažu da je neustrašiva i da ima poseban način razmišljanja – uvijek je radila stvari po svome, ali tako da nije nikoga „pregazila“ i povrijedila na svom putu prema uspjehu. Štoviše, uvijek je pomagala drugima. Između glumačkih angažmana, Poehler pomaže i novim talentima da uspiju u medijskom biznisu, naročito ženama.

Mnogi je fanovi vide kao feministkinju, na što je ona i ponosna, ali i kaže kako jednostavno „voli raditi sa ženama“. I to ne samo u svijetu komedije.

Poehler i njene prijateljice Meredith Walker i Amy Miles 2008. godine su pokrenule show Smart Girls at the Party kako bi potaknule samopouzdanje kod mladih djevojaka. U svakoj emisiji Poehler ugošćuje jednu djevojku s jedinstvenim sposobnostima ili talentom, a svaka emisija završava s improviziranim plesom. Emitiranje emisije se 2012. godine preselilo na Youtube, a show ima i vlastitu web stranicu.

Poehler se bavi i humanitarnim radom, a među omiljenijim organizacijama joj je i Worldwide Orphans Foundation – organizacija koja pomaže djeci bez roditelja.

Foto: Flickr/David ShankboneRubenstein

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

prijave najbolje poduzetnice 2023

Prijave za nagrade najboljim poduzetnicama 2023. su otvorene – evo kako...

Već godinama u Women in Adria organiziramo natječaj za najbolje poduzetnice u Hrvatskoj. Cilj dodjele ovih nagrada je poticanje ženskog poduzetništva,...