Poduzetnice dobile najvažnije informacije o mogućnostima financiranja te pogodnostima za Women in Adria članice

Danas je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu održana konferencija Mogućnosti financiranja za poduzetnice. Riječ je o radionici na kojoj su poduzetnice mogle dobiti korisne informacije od relevantnih institucija na sva postavljena pitanja vezano uz mogućnosti financiranja.

Nakon uspješnog eventa u Rijeci, ovo je druga konferencija na tu temu u organizaciji Instituta za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria u suradnji s Women in Adria, a sljedeći susret zakazan je za Split sredinom listopada. Sponzori eventa bili su Raiffeisen bank, Raiffeisen leasing, Toyota te Hamag Bicro.

Na početku su sve prisutne pozdravili potpredsjednica Instituta za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria Alma Saganić, zatim direktorica Women in Adria Ivana Matić te predsjednik HGK Zagreb Zlatan Frohlich.

Mogućnosti financiranja automobila

O mogućnosti financiranja automobila i pogodnostima za Women in Adria članice govorili su Mirela Strakoš, direktorica marketinga u Toyoti, Anja Mehinović, direktorica u Raiffeisen leasingu te d.sc. Paško Anić-Antić iz AFT savjetovanja.

„Odmah smo prepoznali potencijal suradnje s Women in Adria i pripremili atraktivne ponude za poduzetnice te se nadamo dugoročnoj suradnji“, istaknula je Strakoš te predstavila najtraženije modele.

mogućnosti financiranja za poduzetnice

Anić-Antić je objasnio porezni aspekt osobnih automobila koji se koriste u privatne i poslovne svrhe. Najam se tako dijeli na financijski, odnosno imovinu koju pravna osoba prezentira u poslovnim knjigama kao osnovno sredstvo. Osim toga, postoji i operativni najam koji daje pravo korištenja automobila kroz određeno vremensko razdoblje, a plaća se određena naknada ili najam za korištenje.

U svom izlaganju razjasnio je i porez na dobit, odnosno troškove koji se ne priznaju, dok je Sanja Mehinović govorila je o pogodnostima Raiffeisen leasinga za Women in Adria članice.  Tako se može sklopiti leasing ugovor po posebnim uvjetima – što znači niže troškove kamata, troškove osiguranja te dodatne pogodnosti kod obaveznog i kasko osiguranja.

„Dobro se raspitajte, dobro pročitajte što vam ugovor nosi, razjasnite sve prije nego što dođe do problema“, poručila je prisutnima, osobito početnicima u poduzetništvu.

Mogućnosti financiranja za poduzetnice

RBA – Banka zadovoljnih klijenata

Tamara Pavičić, viši voditelj poslovnih odnosa u RBA istaknula je kako je njihova banka nastala inozemnim kapitalom i može se pohvaliti da su se širili organskim rastom, isključivo povjerenjem klijenata, a dobili su i nagradu za najbolje Internet bankarstvo.

U RBA nude široku lepezu usluga, a među njima i FlexiBIZ poduzetničke pakete namijenjene obrtnicima i malim poduzetnicima koji nude fleksibilnost u poslovanju (vođenje računa, Internet bankarstvo i sl.), a unutar paketa su određeni proizvodi povoljniji nego što su to pojedinačno.

Mogućnosti financiranja za poduzetnice

„U suradnji s Women in Adria radimo na paketima za poduzetnice, koji će do kraja godine biti operativni“, istaknula je Pavičić te dodala kako je RBA prepoznala važnost žena u poduzetništvu i zbog toga su u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) na tržištu predstavili specijalizirane kredite za poduzetnice.

To je prva banka u Hrvatskoj koja komercijalno nudi takve kredite, a omogućava im da na jednostavan način dođu do financijskih sredstava. Vrijedi za obrte i poduzeća kojima upravljaju žene koje mogu, ali ne moraju nužno biti i vlasnice.

Mjere za poduzetnice grada Zagreba

Nakon toga, na red je došla Nera Pavić, pomoćnica pročelnice gradskog ureda za gospodarstvo koja je predstavila mjere za poduzetnice grada Zagreba. Navela je kako su kroz mjere potpore za samozapošljavanje do 2016. godine dali preko 600 potpora, a odobravanje dodatnih je u tijeku. Osim toga, istaknula je i kako uz njih nude edukacije koje provodi Razvojna agencija Zagreb.

Detaljnije je objasnila svaki od natječaja – dodjelu poduzetničkih kredita uz subvenciju kamata u partnerstvu s 12 banaka, zatim potporu za obrtnike koja je ove godine bila hit mjera (1.600 potpora, a prema njihovoj analizi, većinu su činile žene), jednako tako i dodjelu potpore inovatorima koji ženama daje dodatne bodove te internacionalizaciju poslovanja za male i srednje poduzetnike.

Mikro i investicijski krediti za poduzetnike

Ana Mandac iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta je pozdravila prisutne u svoje ime i ime ministrice Martine Dalić, a u svom je izlaganju naglasak stavila na kredite za poduzetnike.

Istaknula je kako su kroz Hamag Bicro pripremili mikro kredite za poduzetnike po povoljnoj kamati do 50.000 eura, a nude i investicijske kredite s kamatom od 0,5 do 1,5 %.

Novina je da se sada na natječaje mogu prijaviti i fizičke osobe, uz uvjet da dok se kredit ishoduje, otvore tvrtku, objasnila je.

Mogućnosti financiranja za poduzetnice

Zajmovi i jamtva Hamag Bicro-a

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije je usmjerena na poticaje malim gospodarstvima, naglasila je voditeljica službe za zajmove u Hamag-Bicrou Josipa Stepančić Kutle.

Njihov cilj je poticanje poduzetnika na investicije te im nude jedinstveni sustav kroz programe i instrumente jer smatraju da se poduzetnice susreću s najvećim poteškoćama upravo u administrativnom te financijskom dijelu.

„Javna sredstva su nedostatna, a privatna sredstva nisu spremna preuzeti veći rizik koji nosi malo poduzetništvo. Upravo s tim na umu kreirani su financijski instrumenti – zajmovi i jamstva“, navela je Stepančić Kutle.

Mogućnosti financiranja za poduzetnice

Prije godinu dana uveli su zajmove i nešto manje od godinu dana otkad su uveli jamstva, a mnogi su to prepoznali kao priliku, stoga je pozvala sve da razmisle o ovom atraktivnom i jednostavnom programu kojeg nude. Dala je i par uspješnih primjera njihovih jamstva – slastičarnica Magnolia, frizerski salon Kety, Mala kuća Mia ili Paprenjak samo su neki od njih.

Mjere samozapošljavanja i poticanja za zapošljavanje

„Najvažnije u svakom biznisu je radna snaga, stoga osigurajte kvalitetnu radnu snagu koja će nositi vašu poslovnu ideju i vaš posao“, naglasila je Marija Halić, v.d.predstojnice Regionalnog ureda Zagreba i predstavila prisutnima mjere za zapošljavanje.

Potpora za zapošljavanje namijenjena je onima koji pozitivno posluju (nemaju dugove, nemaju poslovno uvjetovane otkaze i imaju stabilan broj zaposlenih u posljednjih 12 mjeseci.)

Mjera potpore za usavršavanje nudi osposobljavanje zaposlenika zbog prelaska na nove tehnologije ili novo radno mjesto. Mjera za samozapošljavanje je prema riječima Marije Halić jedna od najisplativijih, od 763 osobe aktivne u programu, 418 je žena koje se vrlo hrabro odlučuju na poduzetništvo. Uz to, one mogu uzeti i osobu na stručno osposobljavanje.

Mogućnosti financiranja za poduzetnice

Obrazovanje nezaposlenih za potrebe tržišta rada ima trenutno aktivno 33 programa – od osobnih usluga, metalurgije, zaštitarstva i sl. Ako poduzetnice imaju potrebu za zapošljavanjem, mogu pratiti program obrazovanja i odabrati si osobu koja će im postati budući zaposlenik, a nakon toga mogu koristiti mjeru potpora za zapošljavanje.

Program osposobljavanje na radnom mjestu želi poduzetnicima omogućiti da brzo dođu do tražene radne snage. Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa je namijenjeno osobama do 30 godina, a od ove godine poslodavac snosi troškove prijevoza. U planu je da ova mjera prijeđe na pripravništvo.

Javni rad je mjera usmjerena na jedinice lokalne uprave i nevladin sektor, na društveno korisnim poslovima. Potporama za očuvanje radnih mjesta nastoji se omogućiti poslodavcima da zadrže kvalitetne radnike, a stalni sezonac je financijska podrška radnicima koji rade u sezonu i određeni dio godine nemaju posao, koji kontinuirano rade barem šest mjeseci kod istog poslodavca i radit će sljedeću sezonu.

HBOR krediti za poduzetnice

Konzultantica za EU projekte i financiranje Ivana Pukšec koja je preko HBOR-a provela mnoge projekte za poduzetnice govorila je o HBOR kreditima za poduzetnice. Fokusirala se na program za žene poduzetnice. Kreditiranje može biti putem poslovnih banaka ili HBOR-a, a uvjeti su jednaki.

Sredstva se odobravaju za osobna sredstva (obnovu, kupnju nekretnine, autorska prava, zaštita žiga i sl.) i trajna obrtna sredstava (oprema, sirovine i sl.)

Osim za kredite za poduzetnice, tu su najpovoljniji krediti i za startupove, mlade poduzetnike do 30 godina, ali i oni za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, zatim za turizam (gdje visina kredita nije ograničena), ali 25 % sredstava morate imati vlastitih i uložiti pije nego banka daje kredit.

Mogućnosti financiranja za poduzetnice

Samodijagnostički alat Business lens

Za kraj je Vedrana Perković-Handl prezentirala Business lens alat,  samodijagnostički alat koji daje bolji uvid u poslovanje. Alat je zanimljiv zato što daje analizu vašeg poslovanja i vještina na temelju upitnika kojeg popunjavate. Uključuje mentoring, coaching i edukacije.

„Sami alat možete koristiti i za područja marketinga, prodaje ili strategije te koristiti na internim sastancima“, istaknula je.

Konferencija za završila nagradnom igrom nakon ispunjavanja upitnika sudionica konferencije, a najsretnija dobitnica osvojila je i vrijednu nagradu.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više