Poduzetnice koje su nas inspirirale ove godine

Kad žena krene u poduzetništvo, prvo se bori sama sa sobom, potom s očekivanjima okoline, a tek na kraju s problemima s kojima se susreću svi poduzetnici u našem okruženju. Zato su nam jako važni ženski uzori, jer ne možemo biti ono što ne vidimo.

Svaki članak na našem portalu o nekoj poduzetnici je inspirativan na svoj način i svaka ima neku svoju žicu koja će pogoditi neke druge. Evo samo nekih koje su nas inspirirale ove godine, svaka na svoj način.

Ostavile korporativni posao i krenule u avanturu poduzetništva

Mnoge žene sjede ispod staklenog stropa, žele van, a ne znaju kako. Željka Babić je otišla taman prije doktorata, na zgražanje svih oko sebe, jer nije više mogla gledati prilike koje ne može realizirati. Njene Fora radionice su postigle pravi uspjeh, a pravi uzlet im tek slijedi.

Jasmina Očko je otišla nakon što joj je šef rekao da je ona dosegla svoj plafon i danas je najpoznatija stručnjakinja za kontroling u Hrvatskoj.

Jako je teško odreći se dobre pozicije i statusa koji on donosi i krenuti u nešto nepoznato od nule. Davorka Biondić je upravo to učinila, otišla je s pozicije članice uprave i pokrenula konzultantski biznis. Kad smo kod konzultantskog biznisa, Diana Gluhak ima samo 28 godina, a već ne znamo gdje joj je kraj.

Sunčana Seletković nam je pokazala da i nakon 20 godina rada u korporativnom svijetu možete otići i svoj hobi i strast pretvoriti u biznis.

I majčinstvo i poduzetništvo

Poduzetništvo ženama omogućava ostvarenje ambicija bez zapostavljanja privatnog života. Slavica Klapčić Olujić vodi biznis koji je uspješno restrukturirala tijekom krize, te istovremeno rodila 4 sina, a Antonija Horak je u jeku razvoja aplikacije Tutotod s partnericom Petrom Klasić rodila drugo dijete. Porod je “odradila” tijekom boravka u ZIP-u, a nekoliko dana nakon poroda uslijedio je “pitch” na Zagreb connect-u.

Nikolina Jančić svoj biznis vodi iz predivnog kućnog ureda i ima sve: blizu je svojim djevojčicama, ali i klijentima, a Emili  Matošević je uz tri sina i muža pomorca pokrenula coffe&book shop Libar.

Inovacija i kreativnost

Anita Bušić je od nezaposlene postala nagrađivana inovatorica koja samo niže priznanja diljem svijeta. Maja Mesić i njene Boya bojice ne zapostaju puno, a Ana Žaja Petrak nam je pokazala da se može raditi za velike klijente diljem svijeta i živjeti u Hrvatskoj.

Male poduzetnice protiv velikih korporacija

Da se mali poduzetnici nemaju zašto bojati velikih korporacija pokazala nam je Petra Novosel Balaško koja sa suprugom vodi najčitaniji ženski portal Žena.hr. Ništa manja konkurencija nije ni u kozmetičkoj branši, ali Olival Vlaste Pojatine traje već 20 godina.

Zašto ne bi i vi postali poduzetnica u 2015?

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više