Žene investiraju pametnije, ali previše razmišljaju

Žene su, pokazuju rezultati, često bolji investitori od muškaraca, no za razliku od njih, nemaju toliku razinu samopouzdanja i nerijetko podcjenjuju svoje sposobnosti. Ono što žene čini dobrim i razumnim investitorima su, čini se, ništa drugo, nego prirodne tendencije i ponašanje.

Žene investiraju drugačije nego muškarci

Za početak, žene prilikom ulaganja imaju drugačije ciljeve od muškaraca. Dok se muškarci usmjeravaju na gomilanje sredstava, žene ustvari sanjaju o financijskoj neovisnosti i slobodi uma koju će im dobro ulaganje donijeti. Koliko su u tome dobre, dokazuje i činjenica da su u 2014. godini investirale s 12 posto više uspjeha nego muškarci.

Što to točno žene rade drugačije?

1. Temeljitije su

Mnoge studije ukazuju na to da su žene prije samog investiranja sklonije dublje i detaljnije istraživati i informirati se nego muškarci. Također, više razmišljaju prije nego donesu konačnu odluku, dok muškarci obično postupaju impulzivno.

2. Manje trguju

Wall Street Journal objavio je da je u 2014. godini 11 % muškaraca trgovalo vrijednosnicama na svojim računima, za razliku od 7% žena koje su činile to isto. Naravno, što više trguješ, više ćeš i izgubiti, a platit ćeš i troškove transakcija, a sami troškovi trgovanja mogu „pojesti“ komad portfelja.

3. Ostaju fokusirane čak i kad je tržište u krizi

Žene su bolje kada se treba držati dugoročnih financijskih planova. Sklone su kupiti i držati svoje investicije čak i kada je tržište “na klackalici”, što kasnije može dovesti do puno boljih ishoda. Žene su više usredotočene na sveobuhvatno financijsko planiranje, dok se muškarci, koji su po prirodi natjecateljski orijentirani, okrenu onim ulaganjima koja su im u tom trenutku zanimljivija.

4. Biraju sigurnije investicije

Žene bolje balansiraju svojim portfeljima koristeći mješavinu dionica, obveznica i drugih investicija, a manje su sklone riskirati i staviti cijeli svoj portfelj u dionice, za razliku od muškaraca. Studija vjernosti pokazuje da se žene istim ulaganjima vraćaju 1 ili 2 % više nego muškarci i to uz puno manji rizik. Također, sklonije su od muškaraca iskoristiti dodatne ulove, koji su u SAD-u dostupni u njihovom mirovinskom fondu nakon navršenih 50 godina života.

5. Ulažu u stvari u koje vjeruju

Nakon što ispune vlastite financijske potrebe, žene vole uložiti u nešto što vjeruju, pomoći nekome ili jednostavno pozitivno utjecati na svijet. CTI istraživanje pokazalo je da 79% ispitanih žena u SAD-u želi ulagati u organizacije koje promiču socijalnu dobrobit. To može značiti da će pomoći u financiranju startup tvrtki, društvenih organizacija i škola ili tvrtki koje se bave zaštitom okoliša.

Način na koji će se ovako uložena sredstva vratiti može varirati, no stručnjaci kažu kako je moguće da se vrate s pozitivnim ishodom. Jedan od razloga za to može biti taj da kada ulažete prema osjećaju, to vam pomaže da ostanete fokusirani na turbulentnom tržištu.

6. Štedljivije su od muškaraca, ali previše razmišljaju

Još jedna stvar koja pomaže ženama da budu bolji investitori je činjenica da su štedljivije od muškaraca (iako zarađuju manje), što im omogućuje da ulažu više. No, u nekim bi stvarima žene ipak mogle učiti od muškaraca. Na primjer, mogle bi se ugledati na njihovu sklonost akciji.

Tako će muškarci početi ulagati odmah, dok će ženi trebati vremena da detaljno razmisli o svakom potezu. Iako dugotrajno istraživanje ima nekih koristi, novac koji stoji i koji se ne ulaže ne čini ženi uslugu.

Trebate provesti istraživanje, ali se ne zamarati osjećajem da sve mora biti savršeno. Na kraju krajeva, riječ je o burzi, a tamo ništa nije savršeno.

Pa, kako početi ulagati ako to nikada prije niste radili?

  1. Odredite svoj ulagački profil sukladno svojim sklonostima riziku i investicijskim ciljevima i na temelju njega napravite raspodjelu imovine
  2. Pazite na diverzifikaciju ulaganja, odnosno ne držite sva jaja u istoj košari.
  3. Usklađujte ulaganja sa važnim životnim događajima
  4. Uzmite u obzir i svoju karijeru, jer kao poduzetnica ili korporativna zaposlenica imate različite mogućnosti.

Sretno!

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

prijave najbolje poduzetnice 2023

Prijave za nagrade najboljim poduzetnicama 2023. su otvorene – evo kako...

Već godinama u Women in Adria organiziramo natječaj za najbolje poduzetnice u Hrvatskoj. Cilj dodjele ovih nagrada je poticanje ženskog poduzetništva,...