Naši najčitaniji savjeti za poduzetnice u 2016.

Brojimo još sitno do nove godine i za kraj 2016. odlučili smo spojiti naše najčitanije savjete na jedno mjesto.

Savjeti za poduzetnice

Nadamo se da je svaka poduzetnica pronašla barem jedan koristan savjet za sebe i da joj je pomogao u poslovanju.

Pokretanje vlastitog biznisa

Pokretanje biznisa nije nimalo jednostavno, to zna svaka poduzetnica. Potrebno je puno truda, odricanja, znanja i menadžerskih sposobnosti.  Važno je i prepoznati kad je pravo vrijeme za pokretanje biznisa, a uz to poduzetnice početnice se trebaju pridržavati savjeta iskusnih poduzetnica koji će im pomoći na poduzetničkom putu. Važno je da vjeruju u sebe, da zaborave na sram, stalno se educiraju, istražuju i odlaze na networkinge.

Čak i kad mislite da su sve ideje već „zauzete“, za nekog upravo vi možete biti posebne, a vaša osobnost, vaš glas i vaša priča za njega mogu biti prekretnica. Kao što marketinška stručnjakinja Heather Stephenson savjetuje “riskiraj i pokušaj” pristup poslu, odnosno uložite sve što imate u svoj biznis jer ako niste spremne uložiti sve u svoju ideju, onda ideja nije dovoljno dobra.

Razvoj biznisa

Svaka poduzetnica treba biti upoznata i s osnovnim fazama razvoja tvrtke, odnosno životnim ciklusom tvrtke koji se dijeli u četiri faze – osnivanje, rast, zrelost i opadanje. Također, važno je da zna kada je vrijeme za vlastiti informacijski sustav, a uz to veliku odgovornost ima i kod zapošljavanja pravog zaposlenika, ali i asistenta.

Strateška funkcija nabave malim poduzetnicima može povećati profitabilnost i rast, a važno je da se uskladi strategija nabave sa strategijom tvrtke i ostalih poslovnih funkcija te da se nabava pozicionira na istu razinu kao i prodaja i proizvodnja, bez obzira na broj djelatnika u nabavi.

Cijene i porezi

Ono što je važno znati je da cijenu vašeg proizvoda možete povećati kad god to želite, ne trebate čekati nečiju dozvolu. A ukoliko vam treba taj vjetar u leđa, da se usudite dignuti cijenu defitinivno o tome razmislite ako ste maksimalno popunjene, klijenti vam kažu da su cijene preniske, privlačite kritične klijente ili pak želite zaraditi više novaca.

Ukoliko želite biznis koji će vrijediti milijarde dolara, tada morate utjecati i na milijarde ljudi, a ne samo biti fokusirane na mjerne podatke.

Kako biste vaše poslovne partnere darovale vlastitim proizvodima, morate znati razliku između troškova marketinga i troškova reprezentacije, a to je vrlo važno jer o tome ovisi i njihov porezni tretman.

A morate biti upoznate i s poreznom reformom koju je predstavio ministar financija Zdravko Marić i kako će se razlikovati u odnosu na trenutno stanje. Odnosi se na porez na dobit, na dohodak, dodatnu vrijednost, smanjivanje PDV-a i oporezivanje nekretnina, a savjetujemo da budete spremne na promjene, možda i najveće koje smo do sada vidjeli u domeni poreza.

A od EU fondova poduzetnici u 2017. godini mogu očekivati sljedeće natječaje – kompetentnost i razvoj koji će biti otvoren u ožujku te natječaje za informacijske komunikacijske tehnologije, inovacije, turizam(posebne vrste turizma), normiranje sustava te internacionalizacije poslovanja.

Osobni brand i networking

Odlazak na networkinge i otvorena mreža poznanstva važni su kriteriji za uspjeh u poslovanju. Čak i ako se nalazite na eventu koji nije povezan s vašim poslom, upoznavanje različitih ljudi može vam biti korisno u nekom  trenutku.

A za ulazak na tržište, sklapanje poslova ili procjenu konkurencije korisni su i sajmovi. Izlagač tako dobiva priliku osobno upoznati potencijalnog kupca na sajmu, upoznati ga s proizvodom ili uslugom te mu ponuditi poslovno rješenje. I ono što je još važnije – ostvariti poslovni kontakt.

A mali poduzetnici s minimalnim budgetom mogu izgraditi svoj brand putem web stranica, društvenih mreža ili nekih drugih kanala komunikacije koji ne koštaju puno, a mogu polučiti odlične rezultate.

Možda najveći problem predstavlja osjećaj usamljenosti kod rada od kuće, a kako bi se ta izoliranost izbjegla, razmislite o uzimanju zajedničkog prostora za rad ili barem povremeno pokušajte otići u knjižnicu ili kafić, i okružite se ljudima. I razni eventi mogu vam pomoći da se umrežite s drugim ljudima, da popričate s njima, razmijenite iskustva ali i da saznate neke nove stvari.

Kupci i klijenti

U svom poslovanju poduzetnici se često susreću s problemima oko kupaca neplatiša i zato je važno znati tko je vaš pravi kupac. Kad ga pronađete, prepoznat ćete to! A jednako tako vrijedi i za premium klijente.

Što se tiče negativnih komentara potrošača, njih nikako nemojte ignorirati, pogotovo one koji su svoje nezadovoljstvo izrazili na internetu jer tako možete pokrenuti samo lavinu negativnog publiciteta. Umjesto toga, brzo i još važnije, odgovarajuće reagirajte.

Kako biste se diplomatski suprotstavile vašem klijentu, pripremite argumente, nemojte prebacivati krivnju, svakako pripazite na ton glasa i nemojte sukob shvaćati osobno.

Obitelj i biznis

Ukoliko vam je teško  bližnjima objasniti svoj posao, jer rad iz kućnog ureda mnogi ne smatraju pravim poslom, pokušajte shvatiti generacijski jaz, ne dajte se izbaciti iz takta, i bez obzira na to imate li njihovu podršku, nastavite raditi ono što vas usrećuje.

Za one koje zbog biznisa vrlo teško pronalaze vremena za privatni život, brojna događanja na koja odlazite možete okrenuti u svoju korist i pronaći svog ljubavnog partnera.

Bez obzira jeste li startup ili lifestyle poduzetnica, svakoj posao obuzima život, ali i svaka ima strast prema svom poslu, a jedino su im drugačiji „investitori“ koje žele održati zadovoljnima.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više